Artikelen over: Minecraft

Hoe installeer ik mods op mijn Minecraft server?

Deze instructie is geschreven om handvaten te bieden voor het installeren van mods op jouw server. Mods en modpacks kunnen erg instabiel zijn en de kans is aanwezig dat jouw server crasht als jij de onderstaande stappen niet juist doorloopt!

Stap 1: het verschil tussen een mod en een modpack


Een mod en modpack is niet hetzelfde. Een mod bestaat uit één (.jar) bestand en een modpack is een verzameling van meerdere mods. Een modpack heeft een aantal voordelen en nadelen.

Voordelen van een modpack
Een modpack is speciaal samengesteld door mensen die daar verstand van (zouden moeten) hebben. Een modpack is getest en werkt in de meeste gevallen voor jou als client en voor de server. Bij een modpack hoef jij je normaal gesproken geen zorgen te maken of de mods van die modpack met elkaar kunnen samenwerken.

Nadelen van een modpack
Het nadeel van een modpack is dat deze speciaal is gemaakt om een aantal mods met elkaar te laten samenwerken. Dit betekent dat het toevoegen van 'losse mods' bij een modpack ervoor kan zorgen dat de server crasht. Een 'losse mod' moet met alle andere 'modpack mods' kunnen samenwerken.

Stap 2: wat heb ik nodig om een mod of modpack te kunnen laten werken op mijn server


Mods en modpacks draaien op een specifieke spelvariant van Minecraft. De meest bekende spelvariant is 'Forge'. Deze spelvariant zorgt ervoor dat mods en modpacks op jouw server werken. Van 'Forge' zijn veel versies (dit heet: builds) uitgebracht. Voor Minecraft 1.18.2 zijn er al meer dan 50 verschillende Forge-builds. Het is belangrijk dat jouw server dezelfde Forge-build draait als of een nieuwere Forge-build draait dan de mods of modpack die jij op jouw server wil installeren. Voor het veiligste resultaat installeer je altijd de nieuwste Forge-build op jouw server.

Het is niet altijd zichtbaar op welke Forge-build jouw mod draait. Het makkelijkste is om dit op te zoeken via Google. Bij modpacks wordt standaard een Forge-build gegeven in de download.

Stap 3: waar download ik een mod of modpack?


Het downloaden van een mod of modpack kan via verschillende websites. De grootste aanbieder van mods en modpacks is momenteel CurseForge. Op deze website zijn duizenden mods en modpacks verzameld. Voor modpacks zijn er vaak client-versies en server-versies. Op jouw eigen computer heb jij een client-versie nodig. De server heeft een server-versie nodig.

Klik hier om naar CurseForge te navigeren en mods te zoeken.
Klik hier om naar CurseForge te navigeren en modpacks te zoeken.

Wil jij graag een modpack spelen? Veel modpacks staan al onder 'Versie' in jouw beheerpaneel. Als deze er niet tussen staat, voegen wij hem met liefde voor je toe!

Stap 4: hoe installeer ik een mod of modpack op mijn server


Je hebt jouw mod(s) of modpack (server variant) zojuist gedownload op jouw computer. Je moet dezelfde bestanden ook nog nog in jouw server zetten. Dit kan via SFTP. Er zit verschil in het installeren van een losse mod of modpack op jouw server.

Voor de stappen hieronder moet jij met jouw server verbinding maken via SFTP. Hier lees je hoe dat werkt. Ook is het nodig om jouw Versie te veranderen. Hier lees je hoe dat werkt.

Installeren van een losse mod
In jouw beheerpaneel vind jij onder 'Versie' alle Forge-builds die er zijn. Selecteer de juiste Minecraft versie en de build die jouw mod ook gebruikt. Eventueel kan je een hogere build pakken, maar het kan zijn dat de mod dan niet helemaal goed meer werkt.

Start jouw server op na de versiewissel en doe deze daarna weer uit.
Maak via SFTP verbinding met jouw server en verplaatst jouw gedownloade mod(s) naar de map 'mods'.

Start jouw server op en geniet van jouw mod(s).

Installeren van een modpack
In jouw beheerpaneel vind jij onder 'Versie' alle Forge-builds die er zijn. Selecteer de juiste Minecraft versie en de build die jouw modpack ook gebruikt. Eventueel kan je een hogere build pakken, maar het kan zijn dat de mod dan niet helemaal goed meer werkt.

Start jouw server op na de versiewissel en doe deze daarna weer uit.
Maak via SFTP verbinding met jouw server en verwijder alle bestanden.

Unzip de gedownloade modpack op jouw bureaublad en open het mapje die tevoorschijn komt.
Hernoem het bestand 'forge.jar' of een bestand met een vergelijkbare naam naar 'server.jar'.
Verplaatst alle bestanden van de uitgepakte map naar jouw server via SFTP.
Start jouw server op en geniet van jouw modpack.

Als jouw server niet wil opstarten of crasht, neem dan contact met ons op! Wij helpen jou graag.

Bijgewerkt op: 01/12/2023

Was dit artikel nuttig?

Deel uw feedback

Annuleer

Dankuwel!