Artikelen over: VPS

Wat is een SSH-key?

Een SSH-key kan worden gebruikt om zonder een wachtwoord via SSH te verbinden met een server. Dit inlogproces heet public key authentication.

Nu is de term SSH-key eigenlijk een beetje te kort door de bocht. Public key authentication gebruikt een paar van twee keys, ook wel een SSH-key-pair genoemd. Een SSH-key-pair bestaat uit een public key en een private key. De public en private key zijn door slimme wiskunde op een unieke manier aan elkaar verbonden. Met de term SSH-key wordt meestal alleen verwezen naar de public key.

Voor public key authentication is het belangrijk dat de private key geheim blijft op je eigen apparaat. De public key wordt opgeslagen op de server waarmee je verbind. Door de slimme wiskunde verbinding tussen de public en private key kan je met jouw private key bewijzen dat de opgeslagen public key op de server jouw public key is. Tijdens het verbinden met de server via SSH met een public key wordt dit bewijsproces automatisch uitgevoerd. Zo kan het een wachtwoord vervangen bij het inloggen.

Let op! Deel jouw private key dus nooit!

Bijgewerkt op: 01/07/2021